OM LITTFORS

LITTFORS - VINDELÄLVENS LITTERATURFESTIVAL är en festival som sträcker sig från fjäll till kust, inom biosfärområdet Vindelälven-Juhttátahkka. Den startar i Ammarnäs och avslutas med festivalhelg i Vindeln.

Det är en festival som bygger på samarbete mellan olika orter och kommuner, bibliotek, studieförbund, projekt, föreningar och företag.

Vi tror på litteraturen, skrivandet och berättandet som identitetsskapande, något som stärker människors samhörighet och gemenskap, och skapar förståelse för varandras och andras livsvillkor. Vi vill att LittFORS genom litteraturen ska föra människor och orter samman och ge plats för de berättelser som bottnar här. Det är en festival som vi vill ska forsa fritt mellan de etablerade och publicerade berättelserna, till de som ännu inte är skrivna. En festival för litteratur såväl som för skrivandet.


Festivalen 2023 har temat Eld & Lågor.

Det som brinner, bränner och bränns.

Från den tunna flämtande glöden, elden som sprakar rofyllt eller den som pyr oroväckande. Från den vilsamma elden inringad i eldstadens trygga mur, till den eld som blossar upp i stora okontrollerade lågor, slukar golv, väggar och tak.

Det vill vi undersöka, prata om, skriva och läsa om.

 

Vi vill titta närmre på alla dessa eldar som brinner.

Lågan i varje eldsjäl som ständigt flammar och engagerar, de brinnande ambitionerna som ibland bränner ut oss. Elden som bränsle, håller lågan i oss brinnande, får oss att röra oss framåt. En eld som sprider sig, gör att vi brinner tillsammans. Flyttar berg, lagar och hjärtan.

Elden som brinner av orättvisor, av krig, av oförrätter. En ilska som börjar likt glödande kol för att sedan sätta hela städer och skogar i brand.

En kärlek som brinner på liknande sätt. Först som ett litet ljus som fladdrar i mörkret, för att sedan växa till stora majbrasor som sträcker sig efter himlen, medan knoppar i bröstet spricker och blommar ut. Vi vill undersöka passionen, de rosiga kinderna, beröringarna som bränns över huden, läppar mot läppar som skapar gnistor. Och smärtan när kärleken inte är besvarad, när elden kvävs, när ingen vill hålla den brinnande.

 

Vi vill prata om det som är viktigt, det som är brännande aktuellt, det som brinner i knutarna, det som får våra skogarna att gå upp i rök, och framtiden med den. Vi måste prata om temperaturen som flåsar oss i nacken.

 

Elden, veden, kolen, tändstickorna, tidningspapperet, röken som sticker i ögonen.

Kokkaffet, pinnbrödet, gáhkkuo, korven, palten, suavas, grillen, muurikkan, eldstaden, gallret, grillpinnen.

 

Elden i varje ord.

Varje bok – en fackla som vandrar.


littfors arbetsgrupp


HANNA HÖRNERG

Projektledare för LittFORS, skrivpedagog och litteraturvetare.

Carl Axel Gyllenram

Representant från föreningen Röster från Vindeln, författare och berättare.

Carina Bergström

Representant från Sorsele Poesisällskap, poet och musiker.

Catarina Henfridsson

Biblioteks- och kulturansvarig på Vindelns bibliotek.

Susanne ljungström

Biblioteksutvecklare på Regionbibliotek Västerbotten.


kontakta oss här


Namn E-post Meddelande Jag accepterar reglerna och villkoren och integritetspolicyn Skicka in


LITTFORS SAMARBETSPARTNERS OCH FESTIVALFILIALER 2023