foto: ALBIN händig

pär Hansson

ROMANENS ÖPPNA RUM

Pär Hansson, flerbelönad poet, gjorde i år sin romandebut med "Spindelbjörken". I Ammarnäs får vi möta honom i ett samtal med författaren Mikael Berglund, och i Vännäs i ett samtal med poeten Pernilla Berglund. 


Pär Hansson är född i Vännäs och numera bosatt i Stockholm. Han är poet, översättare, samt engagerad i Författarförbundets råd för samisk litteratur och lärare på Gotlands folkhögskola.

Han debuterade 1998 med diktsamlingen Ruckel. Sedan dess har han gett ut ytterligare 5 diktsamlingar: Familjekista (2001), Lavinflaggor (2005), Motorsågsminne (2009), Vi plockar bär i civilisationen (2012) och Kajak (2016). För boken Vi plockar bär i civilisationen (2012)fick Pär Hansson Norrlands Litteraturpris 2013.


2023 kom hans första roman Spindelbjörken. Det är en berättelse om en man som reser tillbaka till sin hemort i Västerbotten, till fadern och brodern som bor kvar. Med sig har han sin fru och sina barn, som fått en annan uppväxt. I huset vid älven börjar minnena återvända till honom. Den han en gång var blir tydlig för honom. Lördag 7 oktober: kl. 19.30
AMMARNÄS, ammarnäsgårdens fjällhotell

En del av LittFORS invigning


torsdag 12 OKTOBER: KL. 18.30
Vännäs, Vännäs bibliotek - lilla salongen

Fri entré men anmälan pga begränsat antal platser:

Anmälan till Vännäs bibliotek:
biblioteket@vannas.se eller 0935-141 80


Arrangeras i samarbete med ABF